martes, 8 de abril de 2008

Resumen capítols 1 i 2 del llibre "Les TIC a l'Educació Infantil"

En l’actualitat vivim en la societat de la informació, on utilitzem les TIC per a resoldre tasques de la nostra vida quotidiana. Els nens i les nenes que arriben a l’escola, també formen part ja d’aquest món digital i l’utilitzin de manera activa.

L’escola s’ha d’adaptar també a aquesta revolució digital realitzant canvis importants en molts aspectes, per a poder donar respostes a aquest entorn canviant i alhora fer servir el seu esperit crític per valorar-ne l’impacte i les repercussions que té.

Actualment les TIC són presents a l’escola, però de quina manera incideixen en l’educació infantil?

· Les TIC i el procés de desenvolupament de l’infant.

L’infant pot tindre a l’abast el millor material informàtic però si l’adult no hi intervé d’una manera acurada, dificílment l’infant anirà més enllà d’experimentar amb el maquinari. El mestre ha d’adaptar-se al moment maduratiu del xiquet per a oferir-li la millor estimulació posible.

L’aprenentatge en interacció amb altres persones és el que ens dóna la possibilitat d’avançar en el desenvolupament.

La millor estimulació que es pot oferir a un infant no és la més complexa i elaborada, sinó aquella que s’adapta millor al moment maduratiu de l’infant i que a més l’ajuda a evolucionar.

Podem utilitzar les TIC com a recurs per a desenvolupar en els xiquets diferents habilitats:

- Conèixer el funcionament de les TIC, gràcies a l’ajuda i l’orientació dels mestres.

- Potenciar l’ús cooperatiu i col·laboratiu que ens aporten les TIC, realitzant activitats que fomenten la relació entre la família i l’escola, la relació entre escoles i la relació entre iguals.

- Desenvolupar la destresa motriu dels xiquets, fent que interaccionen i participen de manera activa amb el maquinari i/o els programes.

- Ajuden a desenvolupar els continguts de manera més sistematica, facilitant la comprensió d’alguns conceptes i estimulant nous aprenentatges

- Motiven la comunicació verbal entre mestre i alumne o entre alumnes i s’utilitzen com a recurs per reforçar els diferents llenguatges: escrit, matemàtic, plàstic i musical.

· Les TIC al PCC.

El PCC, es considera un document orientiu, obert i flexible que ajuda a organitzar l’etapa de manera més coherent. Per tant, és necessari que les TIC també hi tinguin cabuda.

Lea TIC són un recurs que podem treballar per igual en tres àrees curriculars de l’etapa: descoberta d’un mateix, descoberta de l’entorn, i intercomunicació i llenguatge. També poden ser un mitjà per reforçar el treball.

· Les TIC i el paper del mestre.

El paper dels formadors no es tant “ensenyar” com ajudar els estudiants a “aprendre a aprendre” de manera autònoma, i promoure el seu desenvolpament cognitiu i personal.

El mestre ha d’utilitzar tots els recursos que li siguin útils perquè l’infant pugui anar assolint els objectius. I això vol dir que prèviament el mestre ha de tenir una formació i un cert domini de les TIC.

Les TIC també són un recurs molt motivador en què el paper de l’alumne es basa en la interacció, la comunicació i l’experimentació que permeten crear entorns rics d’ensenyament-aprenentatge, que sovint es veuen potenciades per la interacció dels diferents integrants del grup de classe.

Per últim, el mestre pot utilitzar també les TIC per a fomentar la relació entre la família i l’escola, oferint la possibilitat de comunicar-se amb els pares d’una manera més global.

· Les TIC en el treball en equip.

És molt important treballar en equip amb la resta de mestres, ja que apart de compartir experiències i opinions, es realitza un millor treball alhora de seqüenciar els continguts i adecuar-los a les necessitats de l’entorn en el qual es treballa.

Aquest treball de cooperación és igual de necessari o més, amb les TIC. És molt important la presència d’una persona capaç de dinamitzar i donar suport al treball amb les TIC.

No hay comentarios: