miércoles, 9 de abril de 2008

Resum capítols 4 i 5 del llibre "Les TIC a l'educació infantil"

Resumen capítols 4 i 5 del llibre “Les TIC a l’Educació Infantil”.
Com ens podem organitzar i com podem fer un bon ús educatiu de les TIC?
· Organització de l’equip de mestres.
L’equip directiu es deu encarregar de centrar el disseny d’aquest projecte TIC i a fer-lo engrescador per a tota la resta del claustre. La dinamitzacio de les tic, la difusió de la feina feta, la formació i la cerca de recursos són algunes de les feines imporatnts que ha de dur a terme l’equip directiu.
També deu haver un coordinador d’informàtica i una comissió d’informàtica, format per un petit grup de mestres que són les figures clau en el projecte de les TIC del centre.
El claustre de mestres ha de pendre totes les decisions per dur endavant el projecte TIC del centre. Després entre el claustre, els cicles i els departaments han de dissenyar el nou currículum en que l’ús de les TIC estigui incorporat.
· Necessitats informàtiques de l’escola.
Disposar d’una bona dotació en maquinari és molt important. En l’actualitat, hi ha dos tipus de realitat: els centres que només disposen de la dotació oficial i les escoles que han completat la dotació oficial amb recursos aliens.
L’equipament idoni seria: connexió entre els ordinadors de l’escola i connexió a Internet, quatre ordinadors en cada aula,
L’aula de ordinadors deu de desaparéixer per a que els ordinadors passen a estar dins de les aules. D’aquesta manera, les TIC estaran realment integrades en les tasques diàries dels xiquets i les xiquetes.
La meua opinió és que aquest equipament està fora dels recursos que disposa l’escola per a comprar material, sobretot les escoles públiques, i per lo tant està parlant d’una escola idealitzada.
· Organització de l’aula d’educació infantil.
L’aula ha de tenir una adecuada distribució i organització de l’espai, quan les TIC s’incorporen a l’aula no han de trencar aquesta distribució i han de tindre el mínim impacte físic.
L’ordinador a l’aula ha de ser utilitzat com una eina d’ús quotidià que doni suport i reforci aspectes curriculars tant pel que fa a conceptes i procediments, com pel que fa a actituds, valor i normes. Cal vetllar perquè l’ús de l’ordinador a l’aula es vagi normalitzant i adquireixi la categoría de material i eina d’aula. A més amb l’ordinador o els ordinadors a l’aula, qualsevol proposta que es faci té asegurada la motivació per part de l’alumnat.

Programari básic.
· Procesador de text: el Word i l’OpenOffice són dos programes d’escriptura. L’openOffice és de lliure distribució i cada vegada s’utilitza més a les escoles, mentres que el programa Word té l’avantatge que hi ha el paquet complemenmtari “a`plicacions Word”.
· Programa de dibuix: el Saint és un bon programa de dibuix, té una aparença de pantalla molt senzilla i poques eines de treball. El programa KidPix permet introduir en els dibuixos diferents imatges ja preparades pel programa i donar-los-hi moviment.
· Programa de presentació: són el PowerPoint i el OpenOffice Impress. Amb ells podem preparar molt fàcilment la confecció de rodolins, auques o presentacions de projectes.
· Programes de tractament d’imatge: trobem el Paint Shop Pro, el Gimp i les aplicacions ACDC. Permeten retallar, modificar, guardar i utilitzar imatges amb la finalitat educativa que creguem necesaria.
· Programes d’enregistrament del so: el Audacity i el CoolEdit són un bon recurs a l’hora de fer enregistraments de veus a classe.
· Entorn educatiu edu365: podem trobar múltiples aplicaions per a totes les etapes i ciles educatius, i també per als pares i mares.
· Programa “Clic” i “JClic”: permeten aprendre, repassar, practicar, memoritzar o ampliar diferents activitats que s’estiguin treballant a la classe. També permeten la creació d’activitats.
· Entorn educatiu edu365: podem trobar múltiples aplicaions per a totes les etapes i ciles educatius, i també per als pares i mares.
· Altres recursos: www.xtec.cat conté propostes educatives, experiències i projectes educatius, www.educalia.org conté algunes de les activitats que són interessants per a parvulari, i a www.maestroteca.com trobareu una web d'enllaços educatius ple d'adreces interessants.

No hay comentarios: